Toitumisnõustamisele ei ole oodatud vaid need kliendid, kellel on ülekaal või mõni muu terviseprobleem. Meie ootame nõustamisele ka neid inimesi, kes soovivad oma toidulauda mitmekülgsemaks muuta, et toetada oma tervist ja immuunsüsteemi või lihtsalt oma teadlikkust tõsta. Selles postituses räägime lähemalt toitumisnõustamise protsessist.
Enne, kui esmane nõustamine aset leiab, ootab nõustaja eelnevalt kliendi taustaandmeid, kogudes selleks anamneesi. Anamneesi eesmärk on tutvuda kliendi eesmärkide ja ootustega ning välja selgitada eelnevad terviseprobleemid, päevakava ja toitumisharjumused. Kui klient soovib täpseid andmeid oma toitumise kohta on vajalik eelnev toidupäeviku täitmine. Juhised nii anamneesi kui toidupäeviku täitmise kohta jagab nõustaja.
Toitumisnõustamise eesmärk selgitatakse välja koostöös kliendiga lähtuvalt tema vajadustest ja ootustest. Kui esinevad terviseprobleemid, kaasatakse vajaduse teisi erialaspetsialiste. Püstitatavad eesmärgid võivad olla nii lühi- kui pikaajalised, selle ostustate koos nõustajaga. Toitumisnõustamise eesmärk selgitatakse välja koostöös kliendiga lähtuvalt tema vajadustest ja ootustest. Kui esinevad terviseprobleemid, kaasatakse vajaduse teisi erialaspetsialiste. Püstitatavad eesmärgid võivad olla nii lühi- kui pikaajalised, selle ostustate koos nõustajaga.
Ära pelga nõustamisele tulla, kui sul ei ole kohe konkreetset eesmärki paigas!.
Järgnevalt kirjeldame toitumisnõustamise kõige üldisemaid eesmärke. Pea aga meeles, et eesmärgi valib alati klient.
•Tasakaalustatud toitumise juhised: toidukordade regulaarsus, söömisele keskendumine, toiduvaliku mitmekesisus, toitainete tasakaal, vajadusel toidulisandite kasutamine toitumissoovituste alusel ja kehamassi korrigeerimine.
•Toidutõhustamise vajaduse välja selgitamine ja vajadusel vajalike toidutõhustamise meetodite ja toidulisandite soovitamine: eridieedil olev või kaasuva haigusega klient, kus toidu tarbimine on liiga vähene või raskendatud.
•Aitab seada piirangutega dieete, tehes vajadusel koostööd teiste spetsialistidega: kooskõlastab tegevuskava kliendi ja temaga seotud teiste spetsialistidega.
•Juhendab klienti tegevuskava järgimisel, toidu valimisel, valmistamisel, säilitamisel ja töötlemisel, lähtudes kliendi individuaalsetest vajadustest ja võimalustest ning toiduohutuse põhimõtetest. Eakate ja noorukite toidulaud on väga erinev. Noorukitel peab arvestama kes teeb söögi ja kaasama ka neid söögitegemisse. Eakate toidu valmistamine võib olla raskendatud haiguse tõttu ka tooraine saamine oleneb elukohast.
Toitumisnõustaja lähtub juhiste andmisel tõenduspõhistest Eestis kehtivatest toidu-, toitumis- ja liikumissoovitustest ning toitumist puudutavatest ravi- ja tegevusjuhenditest tervise hoidmiseks, edendamiseks ja haiguste ennetamiseks. Oma töös kasutab nõustaja ka biokeemia ja füsioloogia põhiteadmisi.
Kaasuvate haiguste puhul võib toitumisnõustaja nõustada haigeid koostöös vastava spetsialistiga ainult tasakaalustatud toitumise osas, kuid ei määra haiguspuhuseid või piirangutega dieete. Haiguspuhuse toitumise korral tuleks pöörduda toitumisterapeudi vastuvõtule.
Toitumisnõustaja on alati toeks ja innustab igal võimalusel aga ta ei saa teha kliendi eest otsust muuta oma toitumist ja elustiili. .
Näitlikult, toitumisnõustaja annab õnge ja õpetab kala püüdma, klient on see kes kala küpsetab ja ära sööb.