maitsetaimede kasutamine toidus:

basiilik ja petersell

21 juuli 2020

Kiire elutempo tõttu eelistame tihti valmis- ning töödeldud toite. Rasvane ja soolane kiirtoit maitseb hästi, kuid pole kõige kasulikum tervisele. Valmistoitudest ja -kastmetest, sinkidest ja juustudest saame suure koguse soola, mis liigsel tarbimisel võib tekitada mitmeid terviseprobleeme. Sagedasemad soola liigse tarvitamise tagajärjed on tursete teke, vererõhu tõus, samuti koormab liigne sool neere.

Tervislikumate valikute tegemiseks soovitame vähendada lisatud soola kogust toidus, asendades selle maitsetaimede ning vürtsidega. Lisaks tervislikumale alternatiivile soola asemel, on maitsetaimed ka suurepärased tervise turgutajad, kuna sisaldavad ohtralt vitamiine, mineraalaineid ja eeterlikke õlisid.

Et maitsetaimede kasutamine oleks põnev ning mitmekülgne, tutvustame teile populaarsemaid ja enim kasutatavaid maitsetaimi. Selles osas räägime lähemalt basiilikust ja petersellist.

basiilik

Kergelt piprase mekiga basiilik on kõige maitsvam, kui lisada seda toidule vahetult ennem serveerimist. Basiilik on A- ja C-vitamiinirikas ning selles leidub magneesiumi, kaaliumi, kaltsiumi, rauda ja fosforit. Tänu eeterlike õlide sisaldusele on taim ka bakterite- ja põletikuvastane. Basiilikul on seedimist turgutav ja söögiisu parandav toime ning ta mõjub hästi stressi korral. Suvise maitsekombinatsiooni moodustab värske basiilik koos tomatiga, kuid proovi ka meloni ja erinevate marjadega kombinatsiooni. Basiilik sobib hästi ka maisi, kartuli, suvikõrvitsa ja baklažaaniga.

petersell

Teada-tuntud petersell on kasutusel pea igas köögis, kuna sobib paljudesse köögiviljatoitudesse. Katseta peterselli ja salatirohelise ning tomati kombinatsiooni. Alahinnata ei tasu ka peterselli kasulikku mõju tervisele, ühest supilusikatäiest purustatud petersellist saab kätte päevase C-vitamiinivajaduse. Lisaks on petersell K-, E- ja B-vitamiinirikas, kaaliumi, kaltsiumi, raua ja fosfori rikas.